Візит до Чернігівської області архітектора Крістіана Альфредо Віттіга Грелла, директора Thought Group Chile

В рамках укладених в 2023 році Меморандумів про порозуміння між Чернігівською обласною військовою адміністрацією, а також Національним університетом «Чернігівська політехніка» та Thought Group, Чилі, з дводенним візитом (12-13 вересня) до Чернігова прибув директор Thoughts Group Chile, архітектор Крістіан Альфредо Віттіг Грелл.

Основною метою дружнього візиту чилійського архітектора було обговорення результатів більш ніж річної співпраці з вищеназваними інституціями щодо розробки проєктів відновлення, реконструкції та ревіталізації будівель постраждалих під час військових дій на території Чернігівської області та в місті Чернігові.

Під час зустрічі з представниками територіальних громад, провідними архітекторами і проектувальниками області, яка відбулася на базі НУ «Чернігівська політехніка» Крістіан Альфредо Віттіг Грелл презентував розроблені робочою групою Thought Group Chile наступні архітектурні проєкти:

– Меморіальний комплекс жертвам російсько-української війни в місті Ірпінь та Бучі;

– Проєкт нової публічної бібліотеки в місті Ірпінь;

– Проєкти відбудови та реконструкції зруйнованих будинків культури для селищ Чернігівського району – Іванівки та Ягідного.

Представлені проєкти були високо оцінені місцевими фахівцями, які позитивно відзначили досвід роботи чилійських архітекторів.

Після зустрічі з представниками територіальних громад, провідними архітекторами і проектувальниками області Крістіан Альфредо Віттіг Грелл з великою зацікавленістю оглянув руйнування та пошкодження будівлі Чернігівського обласного академічного українського музично-драматичного театру імені Тараса Шевченка – пам’ятки архітектури місцевого значення Драматичний театр ім. Т.Г. Шевченка.

Під час відвідування будівлі драмтеатру, Сергій Мойсієнко – директор театру, розповів про трагічні події літа 2023 року, а саме атаку будівлі театру російською ракетою «Іскандер-2М», які призвели до численних людських жертв, руйнування покрівлі та пошкодження театрального обладнання.

Сергій Мойсієнко також зазначив і продемонстрував велику роботу громадськості Чернігова, а також фінансову підтримку іноземних партнерів з Євросоюзу щодо ліквідації наслідків руйнувань будівлі та приміщень театру.

Оскільки Крістіан Альфредо Віттіг Грелл прибув до Чернігова вперше – кафедрою архітектури та дизайну була організована для нього оглядова екскурсія по об’єктах Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній». Розповідь екскурсовода про історію заснування Чернігівського князівства, будівництво його Храмів, опис збережених пам’яток домонгольського періоду – все це позитивно і глибоко вплинуло на сприйняття іноземним партнером української національної культури, як частини всесвітньої загальнолюдської культурної спадщини.

Наприкінці робочого дня на базі Агенції регіонального розвитку Чернігівської області відбулася зустріч архітектора Крістіана Альфредо Віттіга Грелла, директора Thought Group Chile з заступником голови Чернігівської обласної державної адміністрації Іваном Ващенко. Партнери обговорили результати співпраці та намітили подальші напрямки взаємодії в рамках укладеного меморандуму. Заступник голови Чернігівської обласної державної адміністрації Іван Ващенко та в.о. начальника Управління містобудування та архітектури ОДА Сергій Куреня запропонували Thought Group Chile взяти участь в розробці проєктних пропозицій щодо дизайн-концепції великого міського Меморіального комплексу на честь загиблих в боях за незалежність України воїнів нашого регіону.

Другий день візиту (13.09.24) було присвячено зустрічам чилійського архітектора Крістіана Альфредо Віттіга Грелла з ректором Національного університету «Чернігівська політехніка» – Олегом Новомлинцем, викладачами кафедри архітектури та дизайну та здобувачами вищої освіти ННІ інженерії, виробництва та будівництва.

Під час зустрічі з ректором було обговорено результати співпраці в рамках укладеного меморандуму про порозуміння. Відзначено позитивні моменти участі Крістіана Альфредо Віттіга Грелла в підготовці бакалаврів з архітектури та містобудування. Ректором було повідомлено про можливі перспективні напрями сумісної проєктної діяльності щодо відновлення та реновації матеріально-технічної бази університету, осучаснення рекреаційної зони університету, ревіталізації фізкультурно-оздоровчого комплексу під міський оздоровчо-реабілітаційний центр для ветеранів російсько-української війни.

Наприкінці зустрічі ректор університету показав та прокоментував наявний стан, пошкоджених снарядами, їх уламками та вибуховою хвилею приміщень та аудиторій університету. Було зазначено великий вклад партнерів з країн Євросоюзу, які надали кошти для закупівлі різноманітних будівельних матеріалів.

Після огляду приміщень Національного університету «Чернігівська політехніка» Крістіан Альфредо Віттіг Грелл зустрівся з студентами кафедри архітектури та дизайну і прочитав гостьову лекцію про розробку генерального плану міста Кремінна, про чилійський досвід використання екологічно чистих технологій будівельного виробництва, а саме застосування ламінованих панелей з клеєної деревини для зведення багатоповерхових будівель.

Одним з найцікавіших моментів візиту чилійського архітектора було відвідування Центру створення та розвитку стартапів Національного університету «Чернігівська політехніка» та зустріч з його керівником – Сергієм Безбородько. Центр було створено на базі колишнього міського кінотеатру «Перемога». Керівник центру ґрунтовно ознайомив Крістіана Альфредо Віттіга Грелла з його діяльністю, продемонстрував приміщення лабораторій вторинного використання деяких побутових відходів, показав корисні вироби, виготовлені з сировини після обробки побутових відходів.

Крістіан Альфредо Віттіг Грелл разом із учасниками зустрічі оглянули також три зали колишнього кінотеатру, які за проєктною пропозицією, розробленою чилійськими архітекторами Thought Group Chile разом з викладачами кафедри архітектури та дизайну Сергієм Завацьким і Оленою Савченко, можна перепланувати і пристосувати для студентів під навчальні лабораторії та комп’ютерні класи, майстерні, кімнати для переговорів, робочі кабінети, виставкові зали тощо.

Під час візиту всі зустрічі Крістіана Альфредо Віттіга Грелла були наповнені дружньою атмосферою, взаєморозумінням, взаємоповагою та професійним інтересом. 

Обмін досвідом ефективного вирішення містобудівних та урбаністичних проблем сучасного міста, реалізований під час візиту Крістіана Альфредо Віттіга Грелла без всякого сумніву засвідчує успішний процес створення міжкультурного простору для академічної, мистецької, інтелектуальної та науково-методичної співпраці між чилійськими архітекторами та викладачами і студентами Національного університету «Чернігівська політехніка».

                                                                                         Доцент,кандидат фізико-математичних наук С.В. Завацький